دلایل روانشناختی خودکشی در مناطق زلزله زده و راه های کنترل آن

۲۰ آذر ماه ۹۶ ساعت ۱۷:۳۹ دقیقه، اتفاقی در کشور افتاد که در آن، زمین زیر پای شهروندان سر پل ذهاب و دل همه ایرانیان فرو ریخت. حوادث و بلایای طبیعی، حوادث خاصند و تبعات خاصی در پی دارند. زمان وقوع زلزله، همه با پدیده هایی روبرو می شویم که تا به حال ندیده ایم. جدا از خسارت های مالی؛ افراد، اعضای خانواده­ی خود و حتی موقیعت اجتماعی شان را از دست می دهند. این پیامدها صدمات روحی فراوانی بر زلزله زدگان وارد می کند.

به گزارش صبای سلامت، دکتر حبیب‌الله مسعودی‌فرید، معاون اجتماعی سازمان بهزیستی کشور  در خصوص آسیب های روانی پس از زلزله و راهکارهای مقابله با آن افزود: فجایع پس از زلزله، مثل از دست دادن  عزیزان، خانواده، شغل و…. استرس هایی برای زلزله زدگان به وجود می آورد. از این رو، در همان ساعات نخست، همزمان با خدمات اسکان اولیه و خدمات پزشکی باید خدمات روانشناختی نیز به مردم داده شود. مانند بعضی کشورها، افرادی که دچار اختلال اضطرابی یا افسردگی می شوند بعد از زلزله باید درمان شوند و به آن ها خدمات روانشناختی ارائه شود.

وی در ادامه بیان کرد: در بسیاری از مطالعات، دیده شده است که در یکی دو ماه پس از زلزله معمولا حتی در آقایان میزان خودکشی کاهش پیدا می کند. به دلیل اینکه افراد، بیشتر همدل می شوند و هدفی پیدا می کنند تا به یکدیگر کمک کنند. در حقیقت میزان خودکشی کاهش پیدا می کند؛ اما بعد از دو سه ماه ممکن است نیاز به درمان های روانشناختی، بیشتر شود. چون اگر برای افراد آسیب دیده از همان ابتدای حادثه، اقدامات روان درمانی لازم  صورت نگیرد ممکن است عوارضش تا چندسال ادامه پیدا کند.

معاون اجتماعی سازمان بهزیستی کشور در ادامه تاکید کرد: در حال حاضر، حدود ۵۴ تیم از گروه روانشناسان و تیم محب در مناطق زلزله زده کرمانشاه مستقرند و دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه نیز ۴٠ تیم در این منطقه مستقر کرده است.

وی با بیان اینکه باید به گروه کودکان توجه خاصی شود، افزود: حمایت از کودکان در برنامه سازمان بهزیستی قرار  دارد. کمک رسانانی مانند مددکارها و روانشناسان نیز ممکن است در مواجهه با مسائل و مشکلات سخت، دچار مشکلات روحی شوند که به آن ها نیز باید در این شرایط دشوار، توجه شود.

فرید در گفت و گو با برنامه «نیم نگاه» شبکه رادیویی سلامت ادامه داد: کاری که می شود در سازمان بهزیستی برای گروه های اعزامی انجام داد، این است که هر ١٠ تا ١۵ روز نیروهای جدید، جایگزین نیروهای پیشین شوند تا استراحتی صورت گیرد و اینگونه، افراد موثرتر در آنجا حضور پیدا کنند.

معاون اجتماعی سازمان بهزیستی کشور با بیان اینکه خط ١۴٨٠ سازمان بهزیستی کشور فعال است، اظهارداشت: خط ١٢٣ اورژانس اجتماعی نیز فعال است و هر فردی مشکلی دارد یا کسی را می شناسد که دچار مشکل شده است می تواند با این خطوط تماس بگیرد تا مشکل بررسی و رفع گردد.

کد خبر: # 149610114443

دیدگاهتان را بنویسید